Milieu en gezondheid (2024)

URL study guide

https://studiegids.vu.nl/en/courses/2023-2024/AB_1134

Course Objective

Wat is het effect van weekmakers in plastic voedselverpakkingen op de vruchtbaarheid? Kan het kwaad voedingssupplementen te nemen met plantenhormonen? Welke gezondheidseffecten hebben PFAS? In de cursus Milieu en gezondheid ga je met dit soort vragen aan de slag. Je leert hoe abiotische factoren in onze leefomgeving van invloed zijn op onze gezondheid en hoe hier onderzoek naar te doen binnen de velden toxicologie en milieu-epidemiologie. Ook besteden we aandacht aan het beleid omtrent deze (mogelijk schadelijke) stoffen en de betrokken stakeholders. Leerdoelen: Aan het eind van de cursus kun je: 1. Basisbegrippen van toxicologie, het proces van metabolisme en enkele werkingsmechanismen van milieufactoren in het lichaam en risicobeoordeling van milieufactoren uitleggen en toepassen. 2. Een toxicologisch experiment uitvoeren, hierover schriftelijk communiceren en medestudenten van peerfeedback voorzien. 3. Basisbegrippen uit de milieu-epidemiologie uitleggen, toepassen op diverse casussen, hierop kritiek kunnen geven, en een voorstel doen hoe een epidemiologische studie opgezet kan worden met inachtneming van populatiefactoren. 4. Het effect van klimaatverandering beschrijven en klimaat adaptatie en mitigatie maatregelen benoemen. 5. Het huidige beleid in Nederland en andere relevante landen omtrent milieufactoren in kaart brengen, kritisch evalueren met inachtneming van ethische en economische aspecten en omschrijven welke acties ondernomen kunnen worden om blootstelling aan een milieufactor te verlagen, én de stakeholders identificeren en hun belang(en), macht en mogelijke conflicten beschrijven. 6. Een wetenschappelijke poster over de cursusonderdelen maken, toegepast op één milieufactor in relatie tot een gezondheidsuitkomst bij de mens en de boodschap van de poster helder pitchen aan medestudenten en docenten (project). 7. Samenwerken met medestudenten in het project gedurende de cursus, de rol van iedere student in de samenwerking beschrijven, reflecteren op je eigen rol in de samenwerking en actie(s) benoemen om de samenwerking te verbeteren.

Course Content

Inhoud vak Gezondheid wordt beïnvloed door o.a. onze genetische achtergrond, maar een minstens zo belangrijke component is onze omgeving. Tijdens de cursus Milieu en gezondheid worden deze omgevingsfactoren behandeld. Je leert binnen de vakgebieden toxicologie en milieu-epidemiologie hoe stoffen die terecht komen in het lichaam gemetaboliseerd worden (toxico*kinetiek), wat de werkingsmechanismen zijn en wat de bijbehorende gezondheidseffecten op de mens zijn (toxicodynamiek). Er wordt aandacht besteed aan hoe op dier
- en celniveau onderzoek gedaan wordt naar de invloed van omgevingsfactoren. Klimaatverandering en de effecten daarvan op de gezondheid, als ook klimaat adaptatie en mitigatiemaatregelen worden besproken. Je test zelf in een toxicologisch experiment (een reporter gene assay) wat het effect is van plantenoestrogenen en schrijft daar een wetenschappelijk verslag over. Daarnaast leer je hoe op bevolkingsniveau onderzoek gedaan wordt naar de effecten van chemische stoffen op de gezondheid van de mens en wat voor regelgeving er is om blootstelling aan stoffen te reguleren. In een projectgroep pas je de informatie uit alle cursusonderdelen toe op een milieufactor (bijvoorbeeld weekmakers in plastic). Het eindproduct is een wetenschappelijke poster die je met de groep presenteert op een postersymposium. Daarnaast wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de samenwerking binnen de projectgroep en wordt er aan het eind gereflecteerd op de samenwerking.

Teaching Methods

Hoorcolleges (20 uur) Werkgroepen (20 uur) Practicumopdracht (30 uur) Project (posteropdracht en reflectie) (30 uur) Zelfstudie (68 uur) Alle practicumactiviteiten zijn verplicht. Aanwezigheid is bij specifieke onderdelen van het project verplicht. Dit wordt vooraf gecommuniceerd via Canvas. Aanwezigheid bij niet verplichte onderdelen zoals hoorcolleges wordt sterk aangeraden.

Method of Assessment

•Tentamen: Gesloten vragen: meerkeuze Afname: digitaal
•Weging toetsonderdelen: Tentamen: 40% Poster, presentatie: 30% Practicumverslag: 30% Reflectie: moet voldoende zijn, indien goed: bonus bij posteropdracht Aanwezigheid verplichte bijeenkomsten: moet voldoende zijn
•Compensatie: Alle onderdelen moeten minimaal met een 5,5 zijn beoordeeld om voor deze cursus te slagen. Compensatie tussen de verschillende onderdelen is niet mogelijk. Voor de posteropdracht geldt het cijfer voordat de bonus van de reflectieopdracht is toegevoegd.
•Herkansing opdrachten: Bij hertentamen moment (tentamen, onvoldoende op practicumverslag/poster/reflectie) en in volgend academisch jaar (bijv. wanneer practicum gemist is).
•Leerlijn Academische Vaardigheden (ACVA): Academische houding (kritisch denken, oordeelsvorming en reflectie op handelen): in practicum en in project (summatief) Informatievaardigheden: in project (summatief) Schrijfvaardigheden: practicumopdracht en reflectieopdracht (summatief) Presentatievaardigheden: presentatie/pitch (summatief) Samenwerken: voor project, practicumopdracht (formatief)
•Leerlijn Onderzoeksmethoden en Statistiek: Onderzoeksmethoden theorie: in hoorcolleges en in werkgroepen (summatief) Onderzoeksmethoden praktijk: in werkgroepen, practicum (summatief)
•Leerlijn International Communication in Science: Engels lezen: lesmateriaal / hoorcolleges / tentamen / project (summatief)

Literature

Online boek (Environmental Toxicology, an open online textbook), wetenschappelijke artikelen, e-Learnings, cursusinformatie via Canvas (digitaal, Nederlands)

Target Audience

BSc Gezondheid en Leven Jaar 1Verplichte cursus

Custom Course Registration

Voor alle eerstejaars vakken van Gezondheid en Leven geldt: je dient jezelf via vu.nl in te tekenen op:
- de cursus, dit is automatisch inclusief het tentamen/deeltentamens
- de hoorcolleges Het onderwijsbureau tekent je daarna in voor de overige onderwijsvormen op basis van de tutorgroepen. Let op:
- Studenten met een onvoldoende of een NVD (Niet Voldaan) in de cijferregistratie op vu.nl worden automatisch ingetekend op de herkansing. Dit geldt indien je één of meerdere opdrachten en/of de deeltentamens c.q. het tentamen moet herkansen.
- Studenten met een voldoende of NS (No Show) in de cijferregistratie op vu.nl worden niet automatisch ingetekend op de herkansing en dienen zich, indien van toepassing, zelf in te tekenen. Verdere informatie m.b.t. intekenen/afmelden voor onderwijs en tentamens, zie https://vu.nl/nl/student/vakken/intekenen-afmelden-voor-onderwijs-en-tentamens#beta Het practicum en de werkgroepen vinden plaats volgens de tutorgroepindeling en studenten worden willekeurig verdeeld in practicumduo's en projectgroepen.

Milieu en gezondheid (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5910

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.