Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (2024)

Vi har lärt oss koordinatsystem och grafer tidigare. I det här avsnittet ska vi lära oss vad en funktion är och hur den kan läsas av algebraiskt, grafiskt och från en värdetabell.

En funktion anger sambandet mellan två variabler. Funktioner kan jämföras med en maskin som producerar något beroende på det man stoppar in i maskinen enligt bilden nedan:

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (1)

För varje \(x\)-värde vi stoppar in i funktionen får vi ut endast ett \(y\)-värde som också kallas för funktionsvärdet. Funktionen beskriver sambandet mellan det instoppade värdet och det värdet som kommer ut. En funktion betecknas med \(f(x)\) och läses: \(f\) av \(x\).

Exempel 1

Funktionen \(f(x)=2x+1\) är given. Bestäm

$$\text{a)}\;\;f(3)=?$$$$\text{b)}\;\;\text{det}\; x\text{-värde som ger}\;f(x)=9.$$

Lösning:

a) Att bestämma \(f(3)\) innebär att vi ska sätta in \(3\) istället för \(x\) i funktionsuttrycket enligt nedan:

$$f(3)=2\cdot3+1=6+1=7$$Svar: \(f(3)=7\)

b) Att bestämma det \(x\)-värde som ger funktionsvärdet \(9\) innebär att vi vill ta reda på vilket \(x\)-värde vi ska stoppa in i funktionen för att \(y\)-värdet vi får ut ska bli \(9\)?
Eftersom \(f(x)=2x+1\) och \(f(x)=9\) kan vi sätta dem lika med varandra. Då får vi ekvationen:

$$2x+1=9$$

Om vi drar bort \(-1\) från båda sidorna får vi:

$$2x=8$$

Om vi dividerar båda sidorna med \(2\) får vi:

$$x=4$$

Svar: \(x=4\)

Lösningsmetoden i Exempel 1 kallas för algebraisk lösning. Variabeln\(x\) kalas för oberoende variabeln- och variabeln \(y\) kallas för den beroende variabeln i en funktion. Varje \(x\)-värde och motsvarande \(y\)-värde paras ihop och betecknas med \((x,\;y)\). Detta är definitionen för en punkt i ett koordinatsystem. När vi ritar punkterna i ett koordinatsystem och sammanbinder punkterna får vi funktionens graf. Om grafen till en funktion är given kan vi bestämma specifika \(x\)- och \(y\)-värden genom att läsa av punktens koordinater från grafen.

Exempel 2

Figuren visar grafen till funktionen \(y= f(x)\).

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (2)

Bestäm med hjälp av grafen

$$\text{a)}\;\;f(4)=?$$

$$\text{b)}\;\;f(x)=-2.$$

a) Att bestämma \(f(4)\) innebär att vi ska bestämma \(y\) koordinaten för den punkten som har \(x\) koordinaten \(4\). Vi startar från \(4\) på \(x\)-axeln och fortsätter gå parallell med \(y\)-axeln tills vi nuddar grafen till \(f(x)\). Sedan ska vi gå parallell med \(x\)-axeln tills vi kommer till \(y\)-axeln som blir slu*tpunkten. Med hjälp av skalan på \(y\)-axeln läser vi av \(y\)-värdet (funktionsvärdet) enligt nedan:

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (3)

Svar: \(f(4)=5\)

b) Att bestämma \(f(x)=-2\) innebär att vi ska bestämma \(x\) koordinaten för den punkten som har \(y\) koordinaten \(-2\). Vi startar från \(-2\) på \(y\)-axeln och fortsätter gå parallell med \(x\)-axeln tills vi nuddar grafen till \(f(x)\). Sedan ska vi gå parallell med \(y\)-axeln tills vi kommer till \(x\)-axeln som är slu*tpunkten. Med hjälp av skalan på \(x\)-axeln läser vi av \(x\)-värdet där enligt nedan:

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (4)

Svar: \(x=-3\)

Lösningsmetoden i Exempel 2 kallas för grafisk lösning.

Exempel 3

Funktionen \(f(x)=2x-x^2\) är given. Bestäm

$$\text{a)}\;\;f(-3)=?$$

$$\text{b)}\;\;f(3p)=?\text{, där}\;p\;\text{är en konstant.}$$

a) Att bestämma \(f(-3)\) innebär att vi ska sätta in \((-3)\) istället för \(x\) i funktionsuttrycket enligt nedan:

$$f(-3)=2\cdot(-3) - (-3)^2=-6 - 9 = -15$$

$$\text{Observera att}\;(-3)^2=(-3)\cdot(-3)=9$$

Använd alltid parenteser för negativa tal för att skydda tecknet!

Svar: \(f(-3) = -15\)

b)Att bestämma \(f(3p)\) innebär att vi sätter \((3p)\) istället för \(x\) i funktionsuttrycket enligt nedan.
$$f(3p)=2\cdot(3p)-(3p)^2=6p - 9p^2$$

$$\text{Observera att}\;(3p)^2=(3p)\cdot(3p)=9p^2.$$

Svar: \(f(3p)=6p-9p^2\)

I den algebraiska lösningsmetoden kan vi använda konstanter på samma sätt som vi använder tal som ingångsvärde i funktionen. Om vi använder en konstant får vi ett uttryck som beror på värdet på konstanten. Om exempelvis \(p=1\) i Exempel 3b) får vi:

$$f(3\cdot1)=f(3)=2\cdot(3)-(3)^2=6-9=-3$$

Syftet med att använda en konstant istället för ett tal är att kunna variera värdet på den och se hur uttryckets värde ändras.

Exempel 4

Figuren visar grafen till funktionen \(y= f(x)\).

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (5)

Bestäm med hjälp av grafen

$$\text{a)}\;\; f(0)=?$$

$$\text{b)}\;\;f(x)=0$$

$$\text{c)}\;\;f(-1)=?$$

a) Att bestämma \(f(0)\) innebär att vi ska bestämma \(y\) koordinaten för den punkten som har \(x\) koordinaten \(0\). På hela \(y\)-axeln är \(x=0\). Vi söker alltså punkten där funktionens graf skär \(y\)-axeln. Om vi tittar på grafen ser vi att detta sker vid \(y=-2\).
Svar: \(f(0)=-2\)
b) Att bestämma \(f(x)=0\) innebär att vi ska bestämma \(x\) koordinaten för den punkten som har \(y\) koordinaten \(0\). På hela \(x\)-axeln är \(y=0\). Vi söker alltså punkten där funktionens graf skär \(x\)-axeln. Om vi tittar på grafen ser vi att detta sker vid två tillfällen, vid \(x=-2\) och \(x=1\). För att inte blanda ihop dem ger vi dem olika index.
Svar: \(x_1=-2\; \text{och}\;x_2=1\).
c) Att bestämma \(f(-1)\) innebär att vi ska bestämma \(y\) koordinaten för den punkten som har \(x\) koordinaten \(-1\). Vi startar från \(-1\) på \(x\)-axeln och fortsätter gå parallell med \(y\)-axeln tills vi nuddar grafen till \(f(x)\). Sedan ska vi gå parallell med \(x\)-axeln tills vi kommer till \(y\)-axeln som är slu*tpunkten. Med hjälp av skalan på \(y\)-axeln läser vi av \(y\)-värdet enligt nedan:

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (6)

Observera att vi kan få samma \(y\)-värde för två olika \(x\)-värden beroende på hur funktionen ser ut. Funktionen i Exempel 1 och 2 kallas för en linjär funktion. I den typen av funktioner ger varje \(x\)-värde endast ett \(y\)-värde. Funktionen i Exempel 3 och 4 kallas för en andragradsfunktion. I en andragradsfunktion kan två olika \(x\)-värde ge samma \(y\)-värde. Det finns bara en punkt i en andragradsfunktion som har endast ett \(x\)-värde och ett \(y\)-värde. Alla de andra \(y\)-värdena har två olika \(x\)-värden. Om vi tittar på grafen i Exempel 4 ser vi att bara \(x=-0,5\) ger endast ett \(y\)-värde \((y=-2,25)\).
Det går dock inte att få olika \(y\)-värde för samma \(x\)-värde. Enligt definitionen av en funktion ska varje \(x\)-värde ge endast ett \(y\)-värde! Om en funktions graf ser ut enligt nedan så innebär det att samma \(x\)-värde ger olika \(y\)-värden. Därför är \(g(x)\) och \(f(x)\) ingen funktion.

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (7)

Exempel 5

Funktionen \(y=f(x)\) har värdetabellen:

\(x\)\(-1\)\(0\)\(1\)\(2\)\(3\)\(4\)
\(y\)\(2\)\(1\)\(0\)\(-1\)\(-2\)\(-3\)

Bestäm med hjälp av värdetabellen

$$\text{a)}\;\;f(1)=?$$

$$\text{b)}\;\;f(x)=-2$$

$$\text{c) vad}\;\;f(1)-f(4)=?$$

a) Att bestämma \(f(1)\) innebär att vi ska bestämma \(y\)-värdet för den punkten som har \(x\)-värdet \(1\). I tabellen ser vi att när \(x=1\) så är \(y=0\).

Svar: \(f(1)=0\)

b) Att bestämma \(f(x)=-2\) innebär att vi ska bestämma \(x\)-värdet för den punkten som har \(y\)-värdet \(-2\). I tabellen ser vi att \(y=-2\) när \(x=3\).
Svar: \(x=3\).
c) För att kunna bestämma \(f(1)-f(4)\) behöver vi först bestämma vad \(f(1)\) respektive \(f(4)\) blir. I uppgift a) såg vi att \(f(1)=0\). På samma sätt läser av från tabellen att när \(x=4\) så är \(y=-3\). Detta ger oss:
$$f(1)-f(4)=0-(-3)=3$$

Observera att vi behöver använda parenteser för att skydda det negativa tecknet!
Svar: \(f(1)-f(4)=3\)

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken (2024)

FAQs

Funktionsbegreppet (Matte 1, Funktioner) – Matteboken? ›

I kapitlet om funktioner lär vi oss om det viktiga funktionsbegreppet och hur vi kan formulera linjära funktioner, exponentialfunktioner och potensfunktioner. Vi studerar även hur koordinatsystem kan användas för att skissa en funktions graf, och hur vi kan finna grafiska lösningar till ekvationer och olikheter.

Vad är en funktion inom matte? ›

Funktioner är samband eller regler som säger oss att om en variabel har ett visst värde, då vet vi vilket värde en annan variabel har. Funktioner används väldigt ofta inom matematiken för att beskriva olika situationer, så därför är det viktigt att vi förstår hur de fungerar.

Är matte 1a svårt? ›

Matte 1a är lite lättare än matte 1b, men i grunden är det samma kurs. Varför du har svårt för matte, kan inte vi på FRåGA SYV veta. Det kan finnas olika orsaker: dyskalkyli är ngt som speciallärare kan hjälpa till med.

Är funktion och formel samma sak? ›

Vad är en funktion

En funktion beskriver alltid ett samband mellan två eller flera olika saker. Det samband som finns kan alltid beskrivas med en regel/formel. Vanligt är att man använder variabeln $x$ och variabeln $y$ för att beskriva detta samband.

Hur definieras en funktion? ›

En funktion beskriver hur en variabel beror på en annan. Om vi till exempel har y = 5 x + 3 y = 5x + 3 y=5x+3 så är y en funktion av x. För att förtydliga att det är en funktion så skriver man ofta y ( x ) = 5 x + 3 y(x) = 5x +3 y(x)=5x+3.

Vad är funktion med exempel? ›

I synnerhet mappar en funktion varje ingång till exakt en utgång . En funktion kan uttryckas som en ekvation, en uppsättning ordnade par, som en tabell eller som en graf i koordinatplanet. Ett enkelt exempel på en funktion är multiplikation med 3. Som en ekvation skulle detta skrivas f(x) = 3x.

Vilken matte 1 är svårast? ›

Hej! du har rätt i att Matematik A motsvarar en av kurserna på nivå 1, alltså 1a, 1b eller 1c. Det är lättare att få högre betyg i matematik 1a och svårast - i matematik 1c.

Är matte 2 svårare än 1? ›

Ja, som du kanske har märkt är den här kursen betydligt svårare än Matematik 1. Hoppet är så pass stort att det i somras blev ändrade kursplaner där exempelvis räta linjens ekvation flyttades bort från Matematik 2b och 2c och ner till Matematik 1b och 1c för att göra hoppet mellan kurserna lite enklare.

Varför är Calc 1 så svårt? ›

Koncepten tar dig långt bortom de bekväma sfärerna av algebra och geometri som du har utforskat i tidigare kurser . Calculus ber dig att tänka på sätt som är mer abstrakta och kräver mer fantasi. Du måste brottas med nytt ordförråd, nya symboler och nya processer.

Vad är skillnaden på funktion och ekvation? ›

En ekvation innehåller variabler som är okända där vi söker efter den okända variabelns värde, dvs lösningen på ekvationen. I en funktion beskriver istället ett samband mellan en oberoende variabel och en beroende variabel. Ofta brukar man rita ut funktioner som grafer eller beskriva dem i tabeller.

Hur läser man en funktion? ›

Läsa av x-värden och y-värden med hjälp av en grafer

Om vi har x-värdet och söker y-värdet utgår vi från x-värdet på x-axeln och går lodrätt till grafen och sedan horisontellt till y-axeln där vi läser av y-värdet. Notera att om vi jobbar med funktioner så kan det endast finnas ett y-värdet till varje x-värde.

Vad är den största skillnaden mellan formel och funktion? ›

Formel och funktion. Formler definieras som ett påstående som skrivits av alla användare, antingen enkelt eller komplext, medan en funktion är en typ av formel som är fördefinierad . Å andra sidan är funktioner fördefinierade formler som redan finns där i arket.

Vad är funktion i gen matematik? ›

funktion, i matematik, ett uttryck, regel eller lag som definierar ett samband mellan en variabel (den oberoende variabeln) och en annan variabel (den beroende variabeln) . Funktioner är allestädes närvarande i matematik och är viktiga för att formulera fysiska samband inom naturvetenskaperna.

Vad är skillnaden på ekvation och funktion? ›

En ekvation innehåller variabler som är okända där vi söker efter den okända variabelns värde, dvs lösningen på ekvationen. I en funktion beskriver istället ett samband mellan en oberoende variabel och en beroende variabel. Ofta brukar man rita ut funktioner som grafer eller beskriva dem i tabeller.

Vad är funktion och relation i allmän matematik? ›

Relation. Fungera. En relation i matematik är en uppsättning ordnade par som definierar relationen mellan två uppsättningar . En funktion är en relation i matematik så att varje element i domänen är relaterat till ett enda element i koddomänen. En relation kan vara en funktion eller inte.

Hur tolkar man funktion? ›

Grafer används för att visuellt representera dessa funktioner. Genom att rita en graf kan man se hur funktionens värde ändras när man ändrar värdet på variabeln. Detta kan vara mycket användbart för att förstå funktionens beteende. Man kan också använda en graf för att hitta funktionens värde för ett visst argument.

Top Articles
Pan de yuca or cassava cheese bread - Laylita's Recipes
Foolproof Eggs Benedict Recipe
Spasa Parish
The Machine 2023 Showtimes Near Habersham Hills Cinemas
Gilbert Public Schools Infinite Campus
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Officially Announcing: Skyward
Momokun Leaked Controversy - Champion Magazine - Online Magazine
Maine Coon Craigslist
How Nora Fatehi Became A Dancing Sensation In Bollywood 
‘An affront to the memories of British sailors’: the lies that sank Hollywood’s sub thriller U-571
Haverhill, MA Obituaries | Driscoll Funeral Home and Cremation Service
Rogers Breece Obituaries
Ella And David Steve Strange
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Patriot Ledger Obits Today
Harvestella Sprinkler Lvl 2
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Pull And Pay Middletown Ohio
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Sweeterthanolives
How to get tink dissipator coil? - Dish De
Lincoln Financial Field Section 110
1084 Sadie Ridge Road, Clermont, FL 34715 - MLS# O6240905 - Coldwell Banker
Kino am Raschplatz - Vorschau
Classic Buttermilk Pancakes
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
'I want to be the oldest Miss Universe winner - at 31'
Gun Mayhem Watchdocumentaries
Ice Hockey Dboard
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
Alvin Isd Ixl
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
2045 Union Ave SE, Grand Rapids, MI 49507 | Estately 🧡 | MLS# 24048395
Upgrading Fedora Linux to a New Release
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5614

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.